05
May
2017

Кросово бягане

Тъй като много често в груповата тренировка по Cross FT (cross functional training) ние използваме методи от Леката атлетика мислим, че е редно да запознаем нашата аудитория по-подробно с някои от методите и принципите, които следваме за оптималното провеждане на една тренировка.
В няколко статии ще се опитаме да Ви запознаем с различни методи и принципи в беговите дистанции, къси, средни и дълги бягания, така че когато излезете в парка, на стадиона или на място, където искате да бягате, да можете да подберете най-добрия за Вас метод, да знаете как да загреете тялото си и да го подготвите за оптимална работа. На база наши наблюдения много често хора, които нямат голям спортен опит, вместо да изпитат удоволствие от бягането, се пренатоварват и по-скоро не са склонни дълго време да го практикуват, а се отказват от бягането като вид метод на трениране.
Първото нещо, което трябва да знаем, е какъв вид бягане искаме да практикуваме и да си поставим някаква цел, за да можем да изберем какъв технически метод да приложим.
Имаме няколко вида бягания:
– Кросово бягане;

– Бягане на късо и средно разстояние;

– Щафетни бягания;

– Препятствени бягания.

В няколко статии ще опитаме да опишем всяко едно от горе упоменатите бягания подробно, така че да сме Ви от полза. Но нека първо се запознаем с това що е то Лека атлетика.
Първото нещо, което трябва да знаете е, че Леката атлетика е спортна дейност, която включва разнообразни дисциплини, но има и своите правила (за тях ще говорим по-късно). Тя  изисква енергични процеси и добре овладяна техника.
Леката атлетика се слави с това, че развива на много високо ниво координация, която води до това да сме по-сигурни в своите възможности, но и да не изпитваме двигателни колебания.

Леката атлетика е двигателна дейност, социална, забавна, ангажираща, но както казахме тя има и своите регламенти. Чрез разнообразните си дисциплини се е наложила като базов спорт, тъй като много често е заложена в ранна детска възраст. Всяко човешко качество може да бъде развивано чрез практиката на различни бягания, скачания, хвърляния.
Как може да развиваме своята бързина? Отговорът е чрез къси спринтове или пробягвания на дължини – като започнем през 40м, 60м, 80м, 100м, 120м до 150м, ние можем да изграждаме своята бързина.
Да вземем под внимание, че ние сме любители и предпочитанията ни са насочени към къси бягания на 100 метра. Няма как да се подготвим и да дадем добро време, ако изберем да правим бягания на 800 метра или 1500 метра. Там, ние ще развиваме друго свое качество.

 

За това нека се запознаем в тази част с бягане тип крос.

Това е най-достъпното и прилагано бягане сред любители и начинаещи спортисти. То е достъпно за всякакъв вид хора и възраст за укрепване на основните двигателни функции на човешкото тяло.
За провеждане на кросово бягане най-често се използват места като паркове, градини, планина и най-различни други терени.
Всяко едно от изброените места за практикуване на кросово бягане ни помага по най-различен и благоприятен начин, тъй като имаме бягане в неравен терен, а това води и до усъвършенстване на техниката ни, но и на натоварването. Можем да бягаме по наклон, срещу наклон, местност с препятствия, на някоя алея или на плажа.
Въпреки че на пръв поглед този тип бягане изглежда елементарен, то той също има своите правила.

Първото нещо, което трябва да направим, е да започнем с равномерно бягане, което да ни е приятно и да не предизвиква силно задъхване. Може да опитвате да започнете с равномерно бягане и да го редувате с ходене и упражнения за дишане, разстягане и отново да преминем в леко бягане. Скоростта може да се увеличава на определени моменти и места, но не трябва да предизвиква силно задъхване или прекалено натрупване на умора. Ако срещу нас има голям наклон, то можем да преминем дори в ходене, защото преди всичко ние трябва да изпитваме удоволствие от този тип бягане. То е емоционално, зареждащо и усещането след приключване на едно такова бягане е лекота, свобода и удоволетвореност.
Продължителността на едно такова бягане не трябва да е твърде голяма. Съвсем достатъчно е два пъти седмично да се опитвате да достигнете разстояние от 4-6 км, защото ако нямате добра подготовка, то ще почувствате умора и отпадналост.

Важното е, че с практиката на този тип бягане Вие ще натрупате опит и в последствие ще имате възможност на различни места по разстоянието да опитвате да увеличите скоростта, да преодолеете дистанцията, която сте си задали.

Кросови бягания се предпочитат както от много любители, така и от начинаещи с цел най-различни инициативи, празници и поводи.

В следващата статия ще Ви разкажем за бяганията на средно и дълго разстояние.